WordPress technisch websitebeheer

Wat is WordPress technisch websitebeheer?

Een van de diensten die ik aanbied is ‘WordPress technisch websitebeheer’. Dit is het bijhouden van updates en het maken van back-ups van de WordPress installatie.

Waarom is technisch websitebeheer belangrijk?

Updates

Het bijhouden van updates is enorm belangrijk omdat ze kunnen voorkomen dat je WordPress website wordt gehackt. Updates bevatten namelijk vaak zogenoemde patches van vulnerabilities (oplossingen voor veiligheidsrisico’s) voor plugins en thema’s. Dit is nodig omdat het regelmatig voorkomt dat een plugin een veiligheidsrisico bevat. Deze wordt door de auteur van de plugin zo snel mogelijk opgelost, maar dan moet die update wel zo snel mogelijk op je website geïnstalleerd worden. Het niet doen of laat doen van updates kan er dus toe leiden dat je WordPress website wordt gehackt.

Er komen ook andere voordelen kijken bij het bijhouden van plugin updates. Zo zijn er regelmatig updates die de snelheid van de plugin verbetert, of die nieuwe functionaliteit vrijgeeft. Dit soort voordelen heb je dankzij het bijhouden van updates ook sneller.

Voordelen:

  • Voorkomt dat je website gehackt wordt
  • Altijd de nieuwste features

Back-ups

Stel: je website wordt gehackt. Of er ontstaat een brand in het datacenter van je webhosting provider. In beide gevallen is er kans op dataverlies waardoor je misschien wel je hele website kwijt bent. Je zou dan je hele website opnieuw moeten laten maken. De kans op een dergelijke situatie is klein, maar beter kan je het zekere voor het onzekere nemen.

De oplossing voor deze problemen is simpelweg het maken van back-ups. Mocht een van de hierboven geschetste situaties ooit werkelijkheid worden, heb je je website binnen een paar uur weer online. Het is wel belangrijk dat de back-ups niet op dezelfde server als de website worden opgeslagen, maar op een externe locatie. Want anders zou je je back-up ook kwijt kunnen raken.

Er hoeft geen brand te ontstaan om een back-up nodig te hebben. Ook mensen maken fouten. Mocht je ooit per ongeluk iets verwijderen, is het makkelijk te herstellen als je een back-up hebt.

Voordelen:

  • Snel je website weer online na een hack
  • Snel je website weer online als er iets misgaat bij je webhosting provider
  • Mocht je per ongeluk iets fout doen op je website dan is het makkelijk te herstellen

Kortom

WordPress technisch websitebeheer, bestaande uit het bijhouden van updates en het maken van back-ups, is essentieel voor iedere WordPress website. Mocht je dit nog niet hebben, neem dan vrijblijvend contact op.

Lees meer