Mails van mijn contactformulier komen niet aan

Ik krijg regelmatig de vraag “Waarom komen mails van mijn contactformulier niet aan?”. Dan is het zo dat deze mails helemaal niet aankomen of dat ze in de spambox terecht komen. Gelukkig is dit probleem goed op te lossen!

De oorzaak

Vaak denken mensen dat het probleem is dat de mails van een contactformulier überhaupt niet worden verzonden. Dit is vrijwel nooit het geval. Meestal is het zo dat de mails wél worden verzonden, maar op de verkeerde manier, waardoor ze niet aankomen.

Standaard verzendt WordPress mails met een PHP functie. Deze PHP functie is echter niet geverifieerd om te verzenden. Daarom denkt de inbox waar de mail naartoe gaat dat de mail spam is, en plaatst de mail in de spambox. Het kan zelfs zo zijn dat de inbox waar de mail naartoe gaat de kans zo groot schat dat de mail spam is, dat de mailserver de mail volledig weigert, en dus niet eens laat binnenkomen in de spambox.

Hoe dit precies technisch in elkaar zit is vrij ingewikkeld en zal ik ook niet helemaal uitleggen. Hopelijk is de bovenstaande uitleg voldoende om te begrijpen wat er ongeveer aan de hand is. Vaak is dus geen goede verificatie van de mail server het probleem.

De oplossing

Wat je nodig hebt is een manier om je mail geverifieerd te versturen. Daar zijn meerdere opties voor. Als je Gmail hebt kan je bijvoorbeeld je Gmail adres gebruiken om de mails geverifieerd te versturen. Als je geen Gmail hebt, kan je ook kijken naar een Email Delivery Service als SendGrid om het voor je te doen.

Om Gmail, een Email Delivery Service of een andere mogelijkheid te gebruiken om je mail te verzenden vanaf je WordPress website heb je een plugin nodig. Er is een bekende plugin die dat doet: WP-Mail-SMTP https://nl.wordpress.org/plugins/wp-mail-smtp/ .

Via deze plugin krijg je alle bovenstaande mogelijkheden voor het versturen van je mail. Zelf raad ik Gmail aan, en anders SendGrid.

Contact

Heb je dit artikel gelezen, maar heb je nog steeds problemen met het aan laten komen van mails van je contactformulier? Of wil je dat ik gewoon even met je meekijk?

Neem dan vrijblijvend contact op.

Lees meer