Shared vs VPS webhosting

Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen shared website hosting en VPS hosting. Ik zal dat in dit blog artikel uitleggen, en ik zal ook vertellen in welke situaties je voor shared website hosting kiest en in welke situaties je voor VPS website hosting kiest.

Shared webhosting

Wat is het?

De naam verteld eigenlijk al wat het is. Shared website hosting is gedeelde webhosting, er staan bij shared webhosting meerdere websites op 1 server. Aangezien er meerdere websites op een server staan zal shared webhosting goedkoper zijn dan een VPS, het zal wel langzamer zijn dan een VPS want dezelfde resources moeten met meer mensen worden gedeeld. Shared webhosting is ook niet goed schaalbaar.

Het is wel belangrijk om bij het kiezen van een shared webhosting provider te checken of de provider die je kiest goed zorgt dat alle websites op de server van elkaar gescheiden zijn. Als ze niet goed gescheiden zijn loop je het risico dat als 1 website wordt gehackt de andere websites op dezelfde server er ook last van zullen ondervinden.

Shared webhosting is ook relatief makkelijk om zelf in gebruik te nemen, je hebt er geen Unix kennis voor nodig.

Geschikt voor:

  • Websites die niet al te vaak bezocht worden
  • Websites waar snelheid niet heel belangrijk is
  • Static websites
  • Voor: schilders, tuinmannen en visite kaartje websites

VPS webhosting

Wat is het?

Bij VPS webhosting staat je website op een eigen VPS (Virtual Private Server), de resources van de VPS zijn voor jouw website alleen. VPS webhosting zal daardoor een stuk sneller zijn, ook presteren VPS’en beter tijdens piek uren.

VPS’en zijn ook erg makkelijk horizontaal schaalbaar, vaak is het mogelijk om met een druk op de knop je VPS te upgraden. Het is mede daarom ook mogelijk om flinke bezoekersaantallen aan te kunnen met een VPS.

Voor het beheren van een VPS is wel technische kennis vereist. Je hebt Unix kennis nodig, als je schrikt van termen als Nginx, PHP, Letsencrypt, OpCache, MariaDB en SSH dan is het wellicht handig om vrijblijvend contact op te nemen om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.

Geschikt voor:

  • Websites die veel bezocht worden
  • Websites waar snelheid belangrijk is
  • Voor: webshops, commerciële websites

Lees meer