In de vorige blogpost “Het belang van een snelle website” heb ik al verteld waarom een snelle website belangrijk is en in het kort een paar tips gegeven om je website sneller te maken. In de deze post ga ik het wat uitgebreider bespreken.
Wat je kan doen en wat ik in deze blog bespreek zijn de volgende punten
- Compressie & afbeeldingen herschalen
- Caching
- Zo min mogelijk HTTP requests
- CDN
- Snelle hosting
- Zo min mogelijk WordPress plugins
1. Compressie & afbeeldingen herschalen
Foto’s zijn al snel groot qua opslag, zeker als je het vergelijkt met gewone tekst. Dit kan je website enorm vertragen want een 3MB afbeelding duurt lang om in te laden, en al helemaal op een 3G netwerk.
Compressie
JPG/JPEG bied betere compressie dan PNG en zal daardoor kleiner worden. Dus ik raad al aan om JPG/JPEG te gebruiken tenzij je een transparante achtergrond wilt dan moet je al snel voor PNG kiezen.
Herschalen
Ook is herschalen natuurlijk erg belangrijk want als je een foto als 1920×1080 weer wilt geven dan is het onnodig dat de foto 4000×4000 is of iets dergelijks. Je zal hem dus moeten herschalen naar 1920×1080 in dat geval. Een handige website voor compressie en herschalen is https://bulkresizephotos.com/. Als je linksonder op “Pro” klikt kan je zelf de quality instellen en hoe minder je de quality zet hoe minder de kwaliteit natuurlijk is maar hoe kleiner het bestand zal zijn. Ik raad zelf altijd 90% aan. Vervolgens kan je bijvoorbeeld width op 1920px zetten en dan op “Start Resizing” klikken en dan zal je foto/foto’s worden geschaald. Met deze tool kan je dus ook meerdere foto’s in een keer herschalen en comprimeren, ideaal!
2. Caching
Wat is caching?
Caching is natuurlijk erg belangrijk. Wat is caching? Caching is volgens wikipedia “Het opslaan van gegevens op een sneller medium om sneller toegang tot deze data te hebben wordt caching genoemd.” Dit sneller medium kan bijvoorbeeld RAM zijn. In de praktijk kan het bijvoorbeeld zijn dat je gebruikers de afbeeldingen en CSS files laat bewaren gecached op zijn/haar computer waardoor die niet iedere keer opnieuw opgevraagd moet worden, wat ook nog eens bandbreedte scheelt, en daardoor zal de snelheid dus toenemen.
Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat als een pagina 1x gegenereerd is uit de database dat hij vervolgens zo wordt opgeslagen en meerdere keren naar andere bezoekers wordt geleverd zonder nieuwe database queries te maken als er toch niets is veranderd. Dat scheelt ook weer een hoop CPU en het daarop wachten en daardoor maakt dat dus ook weer een verschil in snelheid.
Hoe maak je gebruik van caching
Als je WordPress CMS gebruikt kan je bijvoorbeeld de plugin “WP Super Cache” in gebruik nemen en die kan dat soort zaken regelen. Voor een static site kan je beter kijken naar .htaccess tutorials om de Cache-Control in te stellen. En voor Nginx is dat ook mogelijk via server blocks. Voordelen van caching zullen zijn dat je website sneller zal worden en dus ook hoger in Google en dat zal een fijnere gebruikerservaring opleveren. Super makkelijk maar maakt een groot verschil.
3. Zo min mogelijk HTTP requests
Dit is eigenlijk een hele simpele maar stel je hebt 20 CSS bestanden dan kan je die beter (in de meeste gevallen) samenvoegen naar 1 grote, dit is omdat voor ieder CSS bestand een HTTP request moet worden gemaakt en veel kleine duren langer dan 1 grote.
4. CDN
Een CDN kan ervoor zorgen dat foto’s maar ook CSS en HTML bestanden over de hele wereld vanuit het dichtbijzijnste datacenter worden geleverd. Dit scheelt weer latency en dus ook weer snelheid. Je zou hier bijvoorbeeld Cloudflare voor kunnen gebruiken.
5. Snelle hosting
Een snelle hosting is natuurlijk ook een belangrijk punt. Anders kan je alles doen wat je wilt en dan heb je nog geen snelle website. Voor een static site kan je al snel een snelle webhosting vinden, maar voor een dynamische WordPress site is het toch ingewikkelder. Voor een WordPress website heb je namelijk CPU nodig en dat is wat bij de meeste webhosting providers niet goed gaat omdat ze teveel websites op 1 server doen. Dit geldt natuurlijk alleen voor shared hosting.
Als je een goede webhosting zoekt neem dan vrijblijvend contact op en dan kan ik samen met je jouw situatie bekijken en een bijpassende webhosting zoeken.
Zie ook “Shared vs VPS webhosting“.
6. Weinig WordPress plugins
Dit spreekt natuurlijk al wel voor zich. Zorg dat je niet 50 WP plugins hebt o.i.d. al die plugins gaan ten koste van je website snelheid. Natuurlijk hebben sommige plugins meer en minder invloed op je website snelheid maar over het algemeen is het een goede richtlijn om zo min mogelijk plugins te gebruiken en het liefst dan veelgebruikte plugins want die zijn over het algemeen beter gecode dan de kleine plugins en daardoor ook weer sneller.
Zie ook “Controleer dit voor je een WordPress plugin installeert“.
Nawoord
Wil je een snelle website? Of hulp om een website sneller te maken, neem dan vrijblijvend contact op. Dan kunnen we samen kijken wat we kunnen doen.